top of page
  • Szerző képeXpat Consulting

Az expat léthez szükséges nyelvi készségekről

Soha nem volt ennyire egyszerű külföldre költözni, mint a mai globalizált világban. Pláne könnyű európaiként Európán belül mozogni, ahol még vízum igényléssel sem kell bajlódni egy másik országba való letelepedés esetén. A külföldi munkavállaláshoz elengedhetetlen a megfelelő nyelvtudás. Igen, a nyelvtudás és nem a nyelvvizsga.



Nyelvi készség vs. nyelvvizsga


Egyes munkák igényelhetik bizonyos specifikus nyelvvizsgák meglétét (pl. TEOFL, CELTA), de ellentétben a hazai viszonyokkal, az európai munkáltatók döntő többsége nem foglalkozik a nyelvvizsga de facto meglétével. Sokkal inkább azzal, hogy a delikvens mennyire van birtokában az adott nyelvnek és hogyan tudja alkalmazni azt. Félreértés ne essék, senkit sem szeretnénk lebeszélni a nyelvvizsgáról!


Egyáltalán nem árt, ha van bizonyítványod a nyelvtudásodról, de tartsd észben, hogy maga a papír mit sem ér, ha nem tudsz megszólalni egy hivatalban, egy prezentációt megtartani a munkahelyeden, vagy megírni egy e-mailt a leendő főbérlődnek. Megegyezhetünk tehát abban, hogy a nyelvi készségek megléte fontosabb a nyelvvizsgánál. A teljesség igénye nélkül, az alábbiakban leírunk néhány szemléletes példát arra, hogy milyen helyzetekben fogod alkalmazni nyelvtudásodat.


1. Szociális interakciók


Általános közérzeted, a hétköznapok minősége és az országba történő beilleszkedésed nagymértékben múlhat azon, hogy milyen hamar sikerül új társas kapcsolatokat kiépíteni. Az első pillanattól kezdve fontos, hogy kommunikálj mindenkivel, mindenhol, bármiről és bármikor. Lehet az a szomszéd pékségben dolgozó személy, akinél minden reggel megiszod a kávédat, vagy egy kedves kolléga, aki segít beilleszkedni az új munkahelyi környezetbe.


Az aktív nyelvhasználat során a célország nyelvének bármilyen szintjén, biztos lehetsz benne, hogy szókincsed és kiejtésed fejlődni fog az anyanyelvi környezetben. Bízz magadban, és hagyd, hogy a helyiek segítsenek. Sokan értékelni fogják, hogy külföldiként beszéled a nyelvüket. Még ha hibázol is, a legrosszabb, ami történhet, hogy mosolyt csalsz az arcukra, és Te leszel a vicces külföldi, akire másnap az utcán hangosan ráköszönnek az emberek.

Ne feledd, hogy a nyelvtudás nem csak a kommunikáció eszköze, hanem egy kapcsolódási pont is. Azáltal, hogy megtanulod a helyi nyelvet, közelebb kerülsz az emberekhez, megérted a kultúrát és mélyebb kapcsolatokat építhetsz.


 

NEKED AJÁNLJUK AZ ALÁBBI CIKKET:



2. Adminisztrációs nehézségek és egyéb aspektusai a külföldi életnek


Egy új országba való megérkezés után szembesülni fogsz a helyi bürokrácia kihívásaival. Különböző hivatalokba kell majd járnod, csekkeket kell befizetned, űrlapokat és dokumentumokat kell kitöltened a hivatalos levelekben leírtak szerint. Az albérleti és munkaszerződéssel kapcsolatos ügyek pedig további kihívásokat jelenthetnek, hiszen a helyi jogszabályok ismerete nélkül könnyen hátrányba kerülhetsz. Nézzünk meg további három aspektust, amelyek fontosak lehetnek:

  1. Egészségügyi ellátás: Az új országban való tartózkodás során előfordulhat, hogy szükséged lesz egészségügyi ellátásra. Fontos, hogy megértsd a helyi egészségügyi rendszert, tudj időpontot foglalni orvoshoz, és le tudd kommunikálni a tüneteidet vagy panaszaidat az orvos felé. A nyelvtudásod segítségével könnyebben megérted az orvos utasításait és részt vehetsz a kezeléseken.

  2. Vásárlás és pénzügyek: Az új országban való vásárlás és pénzügyek intézése során is fontos, hogy megértsd a helyi nyelvet. Legyen szó a boltban történő vásárlásról, banki ügyintézésről vagy pénzügyi tranzakciókról, a nyelvtudásod segítségével hatékonyabban tudsz tájékozódni és kommunikálni a helyiekkel.

  3. Kulturális események és szabadidős tevékenységek: Azt ajánljuk számodra, hogy minél több kulturális eseményen és szabadidős tevékenységen vegyél részt, különösen a kiérkezésed utáni időszakban. Lehetnek ezek koncertek, kiállítások, fesztiválok, sportesemények, vagy külföldieknek szóló nyelvi klubbok, heti rendszerességgel megrendezett összejövetelek. A nyelvtudásod segítségével jobban megértheted és élvezheted ezeket az élményeket, könnyebben kapcsolódhatsz az emberekhez és mélyebb kapcsolatokat szerezhetsz.

Ezek az aspektusok is rávilágítanak arra, hogy mennyire fontos a nyelvtudás az expat életben. Segít a mindennapi életben, a munkahelyen, a bürokrácia útvesztőjében, az egészségügyi ellátásban, a vásárlásban és a szabadidős tevékenységekben.



3. Munkahelyi kommunikáció és informális kapcsolatépítés


Önéletrajzodat és a motivációs levelet minden bizonnyal írásban kell benyújtanod. Ez az első benyomás, amit egy esetleges leendő munkaadó lát belőled. Egy nyelvtani hibákat és értelmezhetetlen szókapcsolatokat tartalmazó rosszul megírt pályázat nem juttat el az állásinterjúig sem, míg egy jól kidolgozott pályázat számos új kaput megnyithat a karriered előtt. Ez a nulladik fok, ami nélkül értelmezhetetlen a többi lépés. Hiszen ha nincs pályázati anyagod, akkor nem lesz munkahelyed, ha nincs munkahelyed, akkor kollégák sincsenek, de általánosságban a külföldi életedben sem biztosított.

 

Töltsd le ingyenes német, angol,

magyar nyelvű önéletrajz mintáinkat!




Az új országban való munkavállalás során a nyelvtudásod elengedhetetlen lesz a munkahelyi kommunikációban. Dokumentációk készítése, jelentések írása és ügyfelekkel való írásbeli kommunikáció mind része lehet a mindennapi munkafolyamatoknak. Emellett előfordulhat, hogy részt kell venned megbeszéléseken, ahol az adott nyelv más dialektusában zajlik a kommunikáció, például skót, ausztrál, bajor vagy svájci német. A nyelvtudásod segítségével hatékonyabban tudsz részt venni ezekben a munkahelyi interakciókban és jobban megértheted a kollégáidat vagy ügyfeleidet.


Az expat életben a kollégáiddal való kapcsolattartás és az informális kommunikáció is kiemelkedő fontossággal bírhat. Bár egyesekkel kizárólag formális hangvételben fogsz kommunikálni, ne feledd, hogy a meghatározó döntések sokszor a kávészünetben vagy a közös ebéd alatt történnek. A nyelvtudásod segítségével könnyebben bekapcsolódhatsz a társalgásba, jobban megismerheted kollégáidat és erősítheted a munkahelyi kapcsolatokat. Az informális kommunikáció lehetőséget ad arra, hogy közelebb kerülj az emberekhez, és egy olyan barátságos (munkahelyi) környezethez, ami hozzájárulhat a munkahelyi elégedettséghez és sikeres együttműködéshez. Tehát ne félj kihasználni a nyelvtudásodat az informális kapcsolatépítés során, és élvezd a kollégáiddal való kötetlen beszélgetéseket és közös időtöltéseket!


+++++


KÜLFÖLDRE KÖLTÖZÉSEN GONDOLKODSZ? LENNE PÁR KÉRDÉSED, AMIRE NEM TALÁLOD A VÁLASZT VAGY CSAK MEGERŐSÍTÉSRE VÁGYSZ?



bottom of page